KAWA I HERBATA

Kawa biała lub herbata. Ileż popełnia się błędów przy, zda­wałoby się, tak prostej czynności, jak picie tych i podobnych codzien­nych napojów. A więc: brać cukier łyżeczką wyłącznie do tego przezna­czoną; nie maczać jej! Mieszać ostrożnie i jak najciszej, nie ude­rzając o brzegi szklanki lub filiżanki. Nigdy nie zostawiać łyżecz­ki w naczyniu ani też nie pić nią cały czas (wolno tylko parę pierwszych łyków). Należy odłożyć ją na spodeczek. Nie dmuchać, nie prychać, ale poczekać spokojnie, aż napój ostygnie. Nie wkładać kciuka do uszka i nie odstawiać piątego palca. Nie jest to wcale wytworne, przeciwnie — śmieszne i preten­sjonalne. Broń Boże nie wylewać zawartości filiżanki na spodeczek albo odwrotnie, a w razie nieszczęścia posłużyć się papierowymi ser­wetkami lub udawać, że wszystko jest w porządku. Pić „systemem bezszmerowym” i nie podstawiać dłoni pod szklankę. Dbać, aby resztki cukru nie zostawały na dnie filiżanki, jest to marnotrawstwo przykre dla gospodarzy. Mokkę, czyli mocną czarną kawę, podawaną w filiżaneczkach na małych spodeczkach, można pić trzymając spodeczek w ręce, ( w przeciwieństwie do kakao, herbaty, mleka itp. Goście mogą ją popijać stojąc i rozmawiając lub siedząc wygodnie w fotelu. Ale też nie wolno dmuchać, siorbać i pozostawiać łyżeczki w fi­liżance.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem:

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
error: Content is protected !!