Skip to content
Społeczeństwo
Społeczeństwo

  • ABC dobrego wychowania
  • Dylematy cywilizacji informatycznej
  • Grzeczność na co dzień
  • Szkola
  • Ubranka dziecięce
Społeczeństwo

20 października 2014

KANAPKI, KANAPECZKI

Kanapki (tartinki) bierze się w rękę. Tylko wtedy, gdy kromki są duże albo obłożone polędwicą czy inną wędliną, którą trudno jest odgryźć zębami, posługujemy się nożem i widelcem. Obecnie wiele modnych kanapek bardzo zmieniło swój dawny,tradycyjny wygląd. Zasadą jest, by cala „kanapka” była na je­den kęs. A więc np. smaruje się pastą lub bryndzą malutkie pre­celki, a te bierze w palce za nie posmarowany koniec.Na krakersy, kliksy, herbatniczki serowe itp. nakłada się pastę np z rokpolu, a w środek wbija obranego z łupiny migdały Taką „kanapkę” bierze się palcami za migdalek i całą wsuwa do ust.Można przyrządzić też tzw. koreczki, a więc na kostce sera spiętrza się różne dodatki, jak kawałeczki szynki czy mięsa lub innej wędliny, cząstkę czerwonej papryki, a u szczytu wmogronnko wiśnię lub inny owoc — potem wszystko to nabija się na pla­stykową szpilkę, szpadkę czy widelczyk. Taki koreczek bierze się za koniec szpilki, wsuwa do ust, zdejmuje wargami wszystkie dekoracje na raz.Istnieją też kanapeczki w postaci malutkich łódeczek, mby-mi seczek z kruchego ciasta, tak malutkich, aby również w całości można je było wziąć do usl. Robi się też kanapki przypomina łące tort stefankę — z cieniutkich kromek chleba (np. pumpernikla i chleba chrupkiego) posmarowanych tłuszczem, różnymi pastami lub przełożonych wędlinami, serami itp. Potem stos ten kraje się w poprzek złożonych kromek. Czasem wąską bułkę ba­rową wydrąża się z miąższu, a miąższ sieka i miesza z rożnymi dodatkami, potem wkłada z powrotem w środek bułki, mocno ubija, oziębia w lodówce i również kraje w poprzeczne kanapki. Kanapki tradycyjne, tj. takie, które bierzemy w podróż czy jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy, powinny składać się z dwóch różnych kromek chleba, np. ciemnego i białego, posma­rowanych tłuszczem i przełożonych listkiem sałaty, serem, wę­dliną, wędzoną rybą, jajkiem, pasztetem itp. Po złozemu kromek trzeba je przekroić na pół, każdą połowę zawinąć w pergaminowy papier, a potem wszystko razem włożyć do torebki z folii. W po­dróży, gdy nasze ręce nie są zbyt czyste, jemy taką kanapkę trzymając ją przez papier.

ABC dobrego wychowania

Nawigacja wpisu

Previous post
Next post

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Szukaj w serwisie

Najnowsze w serwisie

  • Ubranka dziecięce w sklepie online
  • Ubranka dziecięce dla kogo?
  • Ubranka dziecięce cena
  • Ubranka dziecięce typu body
  • Ubranka dziecięce skład
  • Ubranka dziecięce jak kupować?
  • Ubranka dziecięce kiedy kupować?
  • Wysokiej jakości ubranka dziecięce
  • Jakie ubranka dziecięce wybrać?
  • Ubranka dziecięce w formie prezentu
  • ZERWANIE
  • SPOSÓB BYCIA
  • HAŁAS — PLAGA XX WIEKU
  • WE WSPÓLNYM DOMU
  • PROWOKATORZY
©2025 Społeczeństwo | WordPress Theme by SuperbThemes