Kawa biała lub herbata. Ileż popełnia się błędów przy, zdawałoby się, tak prostej czynności, jak picie tych i podobnych codziennych napojów. A więc: brać cukier łyżeczką wyłącznie do tego przeznaczoną; nie maczać jej! Mieszać ostrożnie i jak najciszej, nie uderzając o brzegi szklanki lub filiżanki. Nigdy nie zostawiać łyżeczki w naczyniu ani też nie pić nią cały czas (wolno tylko parę pierwszych łyków). Należy odłożyć ją na spodeczek. Nie dmuchać, nie prychać, ale poczekać spokojnie, aż napój ostygnie. Nie wkładać kciuka do uszka i nie odstawiać piątego palca. Nie jest to wcale wytworne, przeciwnie — śmieszne i pretensjonalne. Broń Boże nie wylewać zawartości filiżanki na spodeczek albo odwrotnie, a w razie nieszczęścia posłużyć się papierowymi serwetkami lub udawać, że wszystko jest w porządku. Pić „systemem bezszmerowym” i nie podstawiać dłoni pod szklankę. Dbać, aby resztki cukru nie zostawały na dnie filiżanki, jest to marnotrawstwo przykre dla gospodarzy. Mokkę, czyli mocną czarną kawę, podawaną w filiżaneczkach na małych spodeczkach, można pić trzymając spodeczek w ręce, ( w przeciwieństwie do kakao, herbaty, mleka itp. Goście mogą ją popijać stojąc i rozmawiając lub siedząc wygodnie w fotelu. Ale też nie wolno dmuchać, siorbać i pozostawiać łyżeczki w filiżance.