NOŻEM I WIDELCEM

Mięso kraje się nożem, przytrzymuje i je widelcem. Każdy kęsek należy zjeść od razu, po czym dopiero ukroić następny. Sie­kane kotlety, klopsy itp. jada się tylko widelcem. Drób należy jeść zawsze widelcem i nożem. Robiąc to stale łatwo dojść do wielkiej wprawy. Jedynie na wycieczce wolno np. obgryzać kurzą nogę trzymając ją w ręku. Jeżeli dostanie się do ust kosteczka, trzeba ją — podobnie jak ość z ryby — dyskretnie złożyć wargami na widelcu, po czym przenieść na brzeg talerza. Kluski wszelkiego rodzaju kraje się widelcem. Makaron dzieli się i jada widelcem. Kto jedzie do Włoch, niech nauczy się tam jeść słynne spa­ghetti1, które i u nas stało się bardzo modne. W prawej ręce trzy­mamy widelec, w lewej łyżkę, którą wsuwamy w spaghetti; na­stępnie nabijamy makaron na widelec, opieramy go o wgłębienie łyżki i szybko obracając nawijamy odpowiednią porcję. Manipu­lacje te są zabawne, ale niektórzy twierdzą, że „choć spożywanie jest męczące, lecz skutki dają poczucie szczęścia, jak każde zwy­cięstwo nad materią’. Jednak szczytem umiejętności jest jedzenie tylko widelcem i takie nawinięcie makaronu, by nawet najdłuż­szego nie trzeba było skracać. Jarzyn nigdy nie kraje się nożem, można je dzielić widelcem.399 Ziemniaków też nie kraj’ nożem! Nie rób z nich na ta­lerzu papki widelcem. Przystoi to tylko małym dzieciom lulj bez­zębnym starcom. Ale jednak ze względów praktycznych nieraz odstępuje się od tych reguł. Aby duże ziemniaki szybciej ostygły,dzieli się je na talerzu, widelcem. Jedząc nożem i widelcem ka­wałeczki odkrojonego mięsa, np. pieczeni, nakłada się ną nie — również odkrawając je nożem — kawałeczki ziemniaków. Ziem­niaki puree też nakłada się nożem na kęsy mięsa. Tylko frytki nabiera się wprost widelcem, albo je wkłuwając, albo nabierając parę frytek naraz na wgłębienie widelca — również pomagając sobie nożem. Kartofle w mundurkach nabija się na widelec i, pomagając sobie nożem, obiera ze skórki. Mniej wytwornie, ale za to bar­dziej po „myśliwsku” będzie, jeśli weźmiemy takie ziemniaki do ręki, nie wszędzie i nie zawsze jednak można pozwolić sobie na taką swobodę.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem:

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
error: Content is protected !!