Często karmiące mamy obawiają się o jakość własnego mleka. Ich niepokój bywa, że jest podsycany przez mity oraz komentarze osób z zewnątrz. Tymczasem prawda o tym, co ma wpływ na wartości odżywcze, smak i zapach mleka, bywa zaskakująca. Karmienie piersią nie każdej matce i nie każdemu dziecku przychodzi tak łatwo i naturalnie. Mimo, że każdy noworodek ma naturalny odruch ssania, nie każdy z nich daje się karmić tak łatwo i od razu. Niestety bardzo często zdarza się, że zniechęcona kilkoma nieudanymi próbami naturalnego karmienia, matka rezygnuje z karmienia piersią. Warto jednak pomęczyć się na samym początku, by później docenić wygodę karmienia piersią. Na jakość mleka ma wpływ czas trwania ciąży. Jeśli dziecko rodzi się przed czasem, czyli przed 37 tygodniem ciąży, produkowane przez kobietę mleko jest odpowiednio inne; zawiera więcej białka, tłuszczu, przeciwciał oraz bogatsze jest w niektóre minerały: np. żelazo. Na jakość mleka ma wpływ również stan zdrowia. Jeśli kobieta przechodzi infekcję, musi się liczyć z tym, że w jej mleku pojawia się więcej przeciwciał. Jest to korzystne również z punktu dziecka, które jest dodatkowo chronione przed chorobą. Na dobrą jakość mleka wpływ ma również samopoczucie kobiety, jej podejście do macierzyństwa, jak również to, w jaki sposób radzi sobie ze stresem. Dziecko podobnie bowiem jak dorosły doskonale wyczuwa emocje drugiej osoby. Nawet jeśli nie zdradzają tego słowa, prawdę przekazuje mowa ciała. Normalny pokarm napływa to piersi w trzecim do piątego dnia po porodzie. Nie należy się przejmować jeżeli mleko nie ma takiego koloru i konsystencji, jak mleko które kupujemy w sklepie. Niebieskawa barwa i wodnista konsystencja to całkowicie prawidłowe cechy pokarmu. Ważne jest, żeby dziecko dostawiać do piersi regularnie, dla treningu jego odruchu ssania i nabywania umiejętności przyjmowania pokarmu, a także dla właściwej produkcji mleka w piersiach